Het is u vast niet ontgaan: het lage tarief van de omzetbelasting (btw) gaat definitief omhoog. Van zes naar negen procent. Dat betekent meer betalen voor boodschappen, water en medicijnen. Het is nog de vraag op welke manier winkeliers de verhoogde btw doorvoeren in de consumentenprijzen. Gaan ze de bedragen naar boven afronden, zodat de prijsstijgingen nog hoger uitvallen? Dat zou veel economen niet verbazen.
Maar wat betekent deze btw-verhoging voor u als ondernemer? Stel, u verstuurt in januari 2019 een factuur voor een in 2018 geleverde dienst; rekent u dan zes of negen procent btw? Aan de inkoopkant: is het handig om voor het einde van dit jaar veel te bestellen, zodat u nog profiteert van het lage tarief? En verandert er iets in uw periodieke aangifte omzetbelasting? Veel vragen om te beantwoorden.
Heldere regels
De richtlijnen van de Belastingdienst zijn helder. Op de factuur moet het btw-tarief staan dat van toepassing was tijdens het leveren van de dienst. Dienst geleverd in december 2018? Dan rekent u nog steeds zes procent. Ook als u de factuur in januari 2019 verstuurt. Omgekeerd betekent dit: wanneer u de dienst verricht ná 1 januari 2019, geldt altijd het verhoogde btw-tarief van negen procent. Tenzij …
Interessante uitzondering
U de dienst in 2019 verricht, maar de betaling in 2018 heeft voldaan! Dan geldt het tarief van zes procent. Het btw-tarief van negen procent is pas van toepassing voor betalingen vanaf 1 januari 2019. En dat schept weer mooie kansen! Denk aan die concertkaarten van uw favoriete artiest. En bent u van plan uw woning (ouder dan twee jaar) te laten schilderen? Dan kan het de moeite lonen de schilder vooruit te betalen. Om van het lage tarief te profiteren, kunt u het werk ook gewoon nog in 2018 laten doen.
In de aangifte omzetbelasting verandert voor u als ondernemer verder niets. U geeft uw ‘omzet laag’ nog steeds aan in het hetzelfde vakje en de in rekening gebrachte omzetbelasting brengt u in mindering als voorbelasting.
Dan nog een advies, als echte accountant: ik zou uw voorraadkast alvast maar volstoppen met houdbare levensmiddelen …
Auteur: Bas van der Meij – Registeraccountant en partner bij ABIN accountants en adviseurs.
(Note: dit artikel verschijnt in de novembereditie van Rijnstreek Business.)