Als een werknemer voor langere tijd uitvalt wegens gezondheidsproblemen, komt er heel wat op de werkgever af. Het is niet alleen het werk dat blijft liggen; de werkgever moet ook aandacht en energie steken in de zieke werknemer. De Wet Verbetering Poortwachter schrijft voor dat de werkgever aan een groot aantal verplichtingen moet voldoen, zoals:
Ook zijn er verplichtingen die niet uit de Wet Verbetering Poortwachter voortvloeien. Deze zijn:
Helaas is het mogelijk dat uw werknemer, ondanks al uw inspanningen, na 104 weken nog altijd arbeidsongeschikt is. Uw werknemer vraagt vervolgens een uitkering aan op grond van de WGA. Na ontvangst van de aanvraag toetst het UWV of u voldoende uw best heeft gedaan om uw werknemer te re-integreren.
Gebleken is dat het UWV in 2017 fors meer loonsancties (stijging van 22,6%) heeft opgelegd in vergelijking met 2016. Een loonsanctie houdt in dat een werkgever nog maximaal een jaar extra het loon van de werknemer moet doorbetalen na de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid en dat de werknemer in die periode niet ontslagen mag worden. Deze extra loondoorbetaling is niet verzekerd bij uw verzuimverzekering en komt volledig voor eigen rekening. Het stijgende aantal sancties houdt in dat het UWV steeds vaker oordeelt dat werkgevers zich niet op de juiste manier inzetten voor een arbeidsongeschikte werknemer.
Conclusie
Het is noodzakelijk ter voorkoming van extra loon en meestal ook advieskosten om vanaf de eerste tot en met de laatste ziektedag van uw langdurig zieke werknemer alle verplichtingen uit de Wet Verbetering Poortwachter op de juiste manier op te volgen. Graag helpen wij u hierbij.